Проф. Спартак ХаджиевИстория на българската ваксина срещу рак

Основател - Проф. Спартак Тодоров Хаджиев (1924 – 2005 г.)

Ръководител на Катедрата по Микробиология и Имунология при Медицински Университет „И. П. Павлов“ – Пловдив от 1979 г. до 1999 година.  

    Проф. Спартак  Тодоров Хаджиев,  благородник по душа и рицар по сърце, е един от незабравимите създатели на Катедрата по Микробиология в Пловдивския медицински университет. Завършва медицина с пълн отличие и златен медал от първия випуск (cursus magnus) на Университета през 1950 г. Неговият енциклопедизъм, мощен ум, широки интереси и отлични познания още в първите години правят впечатление на неговите преподаватели и поради това след завършването си е поканен за асистент от ръководителите на три различни катедри. Избира Микробиологията заради широката биологична същност на тази наука и най-вече заради проблемите на имунитета, които в тези години, а и досега, са изключително важни. Но и много неясни и все още неразгадани.  

Тайните винаги са привличали  рицарите на духа!  

    Роден в семейство на македонски преселници, Спартак  Хаджиев  живее и учи в квартал Кючук Париж (каква ирония за този беден квартал) или квартал Въстанически, заради многобройните партизани излезли от там. Както казваше често Професора, от Кючук Париж партизаните са 103-ма, а от цяла Варна – само трима. Той беше обаятелен човек, уникален преподавател и ерудиран учен. Характерът и достойнствата, които притежаваше, сякаш бяха духовни проекции на възходящия път, изминат от него от бедните македонски села (Бозец), през Тополовград (където е роден на 24.04. 1924 година), до академичните висоти на МУ – Пловдив.  Дядо му по бащина линия – красивия комита Стоян Трайков Хаджиев е дългогодишен войвода и писар на Апостол войвода – Вардарското Слънце. Целият Хаджиев род  е революционно настроен като се започне още от Македония с хаджи Трайко и хаджи Стоян, та се стигне до убитите ремсисти Аргир и Димитър Стоилови от пловдивския партизански отряд „Антон Ивановци“, първи братовчеди на професора (майката – Мария Стоилова е сестра на баща му – Тодор Стоянов Хаджиев).  

От 1941 година е запазена избеляла снимка на хор „Руенци“ при Туристическо дружество „Руен“ – Пловдив, където Спартак Хаджиев е Ръководител на хора, диригент и солист-тенор. В този  хор, съставен почти изцяло от симпатизанти и членове на РМС, Спартак се запознава и оженва за София Зерева през 1948 г. 

Завършва училище в квартала и след това емблематичната Първа мъжка гимназия в Пловдив. Възрожденската история на страната се преплита с тази на пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. От класните стаи тръгват към науката, историята, културата и обществения живот много видни българи като Левски, Вазов, Славейков, Яворов и Дебелянов, а сред лекарите, които са посветили живота си на хората и допринесли за развитие на медицината са Проф.  Елисей Янев, Проф. Емил Коен, Проф. Спартак Хаджиев и много други. „Обучението в хуманизъм  не се състои само в изучаването на хуманитарни науки, а е същностна черта от мирогледа на човека, отношение към света и мисия –  да служиш на хората“ – това е девизът на гимназията в тези години и това се превръща в житейски девиз на Спартак Хаджиев.  

Висшия медицински институт

През 1945 година отваря врати Висшия медицински институт в Пловдив, чийто първи випуск, с отличен успех и златен медал завършва Проф. Хаджиев. Започва работа като асистент на известния български ветеринарен лекар и теоретик на медицинската имунология Аакад. Елисей Янев – един от корифеите на медицинската наука в областта на микробиологията и имунологията у нас.  

От 1976 г. е  доктор на медицинските науки. От 1956 г. до 1978 г. е асистент към Медицински Университет – Пловдив, а през 1978 г. става Професор. През 1957 г. се разкрива Втора микробиологична лаборатория по имунология на рака с ръководител проф. Б. Юруков и с действителен ръководител д-р Спартак Хаджиев. От 1978 до 1999 г. е Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при ВМИ – Пловдив. През 1965 г. придобива специалност по „Микробиология“ а впоследствие и по „Имунология“. Специализира при най-големите специалисти на Париж (Институт „ Пастьор“ – проф. Александър Алперн), Берлин (болница Шарите – Проф.  Райхардт) и Москва (Национален раков институт – Проф. Блохин) по въпросите на имунологията на раковите заболявания.  

Изключително образован, модерен учен, завършен антидогматик, неробуващ  на авторитарността и фалшивите авторитети, Спартак е истински изследовател, влюбен в работата си и уверен в превъзходството и съвършенството на науката учен. Прозрял в бъдещето на имунологията той се насочва право в целта – лечение на рака със силите и средствата на самия организъм, подкрепен от създадената от него и сътрудниците му ваксина. 

  Широко скроена личност, с много таланти и енциклопедични познания, преливащ от идеи и ентусиазъм Спартак Хаджиев прогнозира днешното развитие на медицинската имунология и нейното значение за здравето още в средата на миналия век. Той респектира своите колеги и студенти с нестандартния си ум и познания, аристократична щедрост, оптимизъм и артистичност.  

Проф. Спартак Хаджиев

Целият професионален и личен живот на Проф. Спартак Хаджиев е свързан със здравето на хората и най-вече със създаването, изучаването и приложението на противоракова ваксина на основата на БЦЖ. Съществуващата от 1921 г. противотуберкулозна БЦЖ ваксина е доказала своите имуногенни и имуно-стимулиращи  качества във вече вековното си съществуване, както и своята безвредност. 

В голям експеримент през 50-те години на миналия ве,к екипът на Спартак Хаджиев доказва тясна връзка между заболеваемостта от туберкулоза и последващо заболяване от рак. Презумпцията на автора е чрез ваксината за профилактика на туберкулоза (БЦЖ),  да се лекуват различни форми на рак при хората. Имунологията, имунотерапията на рака, специфичното противотуморно действие на БЦЖ и разпознаването на свое от чуждо от организма са основните му занимания практически, с болни от 1959 година, и теоретически, чрез научни разработки и публикации до последните му дни.  

Публикувал е над 100 статии в различни специализирани медицински издания и няколко монографии. Сферите на научния му интерес са микробиология, имунология и онкология, връзка между рак и туберкулоза, лечение на рак с БЦЖ, клетъчни и безклетъчни противотуморни препарати, профилактика на туберкулоза и рак, клетъчен имунитет, естествена резистентност, методи за бърза диагностика чрез микроколонии на бактериите и др. 

Сега в целия свят при стандартите за лечение на рак на първо място се поставя Имунотерапия там където често се използва се използва БЦЖ, ваксина, с доказана безвредност и висока ефективност. 

Интереси

Освен учен, музикант и певец, Спартак Хаджиев е и запален риболовец, гъбар и  кулинар. Той е литератор и преводач, който освен медицинска, превежда и художествена литература от френски и английски език. Прекрасен тенор, той вдъхновено изпълнява френски и руски романси, оперни арии, стари градски шлагери и класически произведения, като сам си акомпанира на китара. Гласът му бе чист и изящен, висок и мощен с красиво, тенорово звучене.  Неслучайно Николай Гяуров и брат му Кочо Гяуров (кмет на Пловдив по това време) са негови почитатели и приятели. Кръгът му от приятели включва още Тодор Диев – футболист, Павел Вежинов – писател, Борис Полнарев – професор по физиология, Димитър Методиев – поет, Тодор Захариев – професор, Андрей Сахатчиев – професор- онколог, Проф. Райчо Райчев – патолог, Владимир Коткин – секретар на Съюза на съветските писатели, Валентин Твардовски – съветски поет и преводач, Проф. Алперн от Институт Пастьор и много други. 

„Ако светът открие лекарство против рака, това ще бъде събитие, излизащо извън мащабите на новина” съобщават медиите когато Патентното ведомство на Р. България и Европейското патентно ведомство обявява имената на учените откриватели и изобретатели за 2012 г.  За „Изобретател на годината“ в категория „Химия и биотехнологии“ са обявени и наградени Спартак Хаджиев, Нася Хаджиева, Дора Хаджиева, Зоя Рачковска и Михаил Петров. Три поколения от  семейството на  Проф. Спартак Хаджиев, са създатели на препарата „КАТРАПС“ за лечение на тумори. Препаратът е разработен на основата на БЦЖ-ваксината  и стимулира имунната система да се справи  с раковите клетки.

„КАТРАПС“ има усилен противотуморен ефект,  спира растежа на туморите и предизвиква намаляването или изчезването на метастазите. Той е с минимални странични ефекти и блокира потискащото влияние на туморните клетки върху организма. Препаратът се използва за лечение на всички форми на злокачествени новообразувания и при всички стадии от развитието на болестта. Освен български патент, препаратът е получил и Европейски патент от Европейското патентно ведомство. 

bg_BGBulgarian